Ceny obědů rostou meziročně o 10 Kč. Všichni si připlatíme.

Průměrná cena - kraje - 2016-2017

Průměrná cena - kraje - 2016-2017

Průměrná cena poledních meníček se v roce 2016 pohybovala na úrovni 90,5 Kč. V roce 2017 se tato situace dramaticky změnila. Nyní oběd vychází na 100,8 Kč, jak vyplývá z analýzy obědového serveru menicka.cz. Ten ve svém bilancování zohlednil svou databází 4356 gastronomických provozoven napříč Českou republikou. Ceny obědů tak rostou o 10,3 Kč, což odpovídá navýšení o 10,2 % (2016/2017).

Ze sledovaných metrik vychází, že nejlevněji se naobědváte v Plzeňském kraji (94,6 Kč) či na Vysočině (95,8 Kč). Naopak v Praze budete muset sáhnout do své kapsy hlouběji (113,4 Kč). Druhý nejdražší oběd na Vás čeká v Královéhradeckém kraji (103,9 Kč) a ve Středočeském kraji (103,7 Kč). Paradoxně nejvyšší meziroční změna byla naměřena v Olomouckém kraji (+ 16,1 Kč), naopak nejmenší v Libereckém kraji (+ 5,6 Kč).

"Ekonomický růst je v tuzemsku všudypřítomný. Restaurace zkvalitňují servis, inovují, nakupují kvalitnější suroviny, navyšují mzdy a v důsledku toho rostou náklady, které se musí odrazit v konečných cenách. Pokud však zohledníme meziroční růst mezd 2016/2017 (+7,6 %) a inflaci (+2,2 % ČSÚ / 2. čtvrtletí 2017), dojdeme k závěrům, že změna není vůbec dramatická," uvedl spoluzakladatel portálu menicka.cz Jakub Lukáš.

Keywords ČR-restaurace-gastro-trh-finance-kraje-peníze-firmy-Meníčka.cz

Region
Prague, Central Bohemia region and Czech Republic

Category
Services, tourism
Finance, economics
Business, marketing
Food, gastronomy

RECEIVING PRESS RELEASES
Subscribe for free

Important notice:
Subscribers please note that material bearing the label "PROTEXT" is not part of CTK's news service and is not to be published under the "CTK" label. Protext is a commercial service providing distribution of press releases from clients, who are identified in the text of Protext reports and who bear full responsibility for their contents.