Dobrovolnictví v Tchibo nabralo nový rozměr

To, že firmy vysílají své dobrovolníky pomáhat do neziskových firem a sociálních podniků, není nic nového. Že by ale zaměstnanci sociálních podniků praktikovali přímo ve firmách tak zcela běžné není. První takovou vlaštovkou je edukační projekt společnosti Tchibo Laskavý šálek. V jeho rámci si v úterý 25. 2. odpoledne v brněnském obchodě Tchibo v Galerii Vaňkovka vyzkoušelo sedm neslyšících zaměstnanců sociální Kavárny u Žambocha práci jak za kávovým barem, tak v zázemí prodejny.

Všichni praktikanti na sobě měli zelená trička a plakáty ve stejné barvě informovali zákazníky o jejich přítomnosti. Za pomoci tlumočníků do znakové řeči připravovali zákazníkům kávu, ale zároveň se v teoretické části školení dozvěděli podrobnosti o sortimentu kávy, jaké jsou mezi nimi rozdíly, jak se káva správně praží, mele či skladuje. V zázemí prodejny se pak dobrovolnice Tchibo zaměřily na vysvětlení toho, jak správně postupovat při skladování zákusků, dortů či rozmrazování pečiva

"Je to poprvé, co jsme v rámci běžného provozu našeho obchodu spolupracovali s hendikepovanými lidmi a dali jim možnost vyzkoušet si teoreticky nabyté zkušenosti v rámci každodenního provozu jednoho z našich obchodů. Velmi mile mě překvapily reakce našich zákazníků, obzvláště těch stálých, kteří aktivně podporovali neslyšící praktikanty při jejich zkušebním dnu," komentuje projekt Monika Vlková, interní trenérka společnosti Tchibo Praha, a dodává. "Dle reakcí účastníků školení byla tato zkušenost velmi přínosná i pro ně, což mě opravdu těší. Neslyšící baristé z Kavárny u Žambocha měli poprvé v životě možnost zažít pořádný provoz a velkou frekvenci zákazníků, jelikož u nich v kavárně pracují ve velmi tichém a poklidném prostředí s poměrně malou návštěvností, takže to pro ně byla opravdová změna. A musím říci, že u nás obstáli na jedničku."

Společnost Tchibo Praha se dobrovolnictví - manuálnímu i expertnímu - věnujeme již řadu let a umožňuje svým zaměstnancům čerpat dva pracovní dny na dobrovolnické aktivity ročně. Je jen na nich, zda se zapojí do mezinárodně organizovaných dní jako je třeba Give & Gain Day, nebo si zvolí vlastní organizaci, kam půjdou pomáhat.

V roce 2019 vznikl z iniciativy zaměstnanců vzdělávací program expertního dobrovolnictví Laskavý šálek. V jeho rámci interní trenérky spolu s kolegy z obchodů školí v sociálních kavárnách, oblasti, která je firmě vlastní, teoretické i praktické znalosti a dovednosti týkající se kávy, prodejních dovedností či obsluhy zákazníků.

Více o společnosti, výrobcích a obchodní síti naleznete na stránkách:

tchibo.cz, tchibo.com/cz

facebook.com/TchiboCeskarepublika

Máte-li zájem o další informace, kontaktujte prosím:

Eva Kotýnková

Corporate Communications Manager / Tchibo Praha, spol. s r.o.

e-mail: eva.kotynkova@tchibo.cz

Keywords ČR-menšiny-trh-potraviny-nápoje-charita-handicapovaní-firmy-Tchibo Praha

Region
Prague, Central Bohemia region and Czech Republic

Category
Media, society and lifestyle
Business, marketing
Food, gastronomy

RECEIVING PRESS RELEASES
Subscribe for free

Important notice:
Subscribers please note that material bearing the label "PROTEXT" is not part of CTK's news service and is not to be published under the "CTK" label. Protext is a commercial service providing distribution of press releases from clients, who are identified in the text of Protext reports and who bear full responsibility for their contents.