Kuchařská kniha roku 2007

Čtvrtý ročník soutěže Kuchařská kniha roku, kterou vyhlašuje redakce odborného časopisu pro kuchaře a cukráře Minutka, byl ve znamení stále se zvyšující kvality knih, které nakladatelství přihlašují do této soutěže. Porota složená z významných šéfkuchařů, gastronomických publicistů a grafika letos hodnotila sedm knih, které se dostaly do užšího výběru.

Vítězem se stala kniha krále kuchařů Augusta Escoffiera- Moje francouzská kuchyně z nakladatelství Pragma. Na této knize pracoval autor mnoho let a podařilo se mu v ní shromáždit základní receptury tvořící páteř francouzské klasické kuchyně. Sám nakladatel v anotaci píše, že vydáním tohoto klasického díla splácí dluh českých nakladatelů vůči tomuto základnímu dílu světové kulinářské literatury.

Druhé místo patří knize Vaří šéfkuchaři z nakladatelství Euromedia Group. Tato kniha by mohla okamžitě nahradit učebnice kuchařské technologie. Nejen že je psána lehkou, srozumitelnou formou, ale je doplněna i o postupové fotografie a základní informace ze zbožíznalství. Najdete zde základní receptury z mnoha světových kuchyní. Zárukou kvality je určitě kolektiv autorů, který se skládá z nejlepších světových šéfkuchařů.

Na třetím místě se umístila kniha, která sice není klasickou kuchařskou knihou, ale pro gastronomii je určitě obrovským přínosem. Její název Food- všechno ze světa potravin napovídá, že se jedná o knihu věnovanou zbožíznalství. Kniha má nejen netradiční formát, ale i vynikající fotografie. Poskytuje i zoologické a botanické informace, přináší nejrůznější zajímavosti o jednotlivých potravinách a dává i různé tipy k jejich úpravě.

Porota:

Miroslav Kubec, prezident AKC ČR, šéfkuchař hotelu InterContinental Praha

Pavlína Berzsiová, viceprezident AKC ČR

Tomáš Konopka, Chef -Culinary Advisor, NestléFoodservices

Milan Pešek, šéfkuchař hotelu Prezident Praha

Jiří Mevald, publicista

Denisa Moučková, grafička

Bc. Maria Horníková, šéfredaktorka časopisů Food Service a Minutka

Kontakt:

Alena Exnerová

České a slov. odborné nakladatelství, redakce Food Service

Drtinova 10, Praha 5

tel.: 227 018 419

http://www.minutka.cz

Keywords ČR-gastro-literatura-Food Service-PROTEXT

Region
Prague, Central Bohemia region and Czech Republic

Category
Culture

RECEIVING PRESS RELEASES
Subscribe for free

Important notice:
Subscribers please note that material bearing the label "PROTEXT" is not part of CTK's news service and is not to be published under the "CTK" label. Protext is a commercial service providing distribution of press releases from clients, who are identified in the text of Protext reports and who bear full responsibility for their contents.