Kuchařská kniha roku Umění kuchyně

V pátém ročníku soutěže Kuchařská kniha roku, kterou vyhlašuje redakce odborného časopisu Minutka, se do užšího výběru dostalo celkem 8 knih ze sedmi nakladatelství.

Vavříny si tentokráte s převahou odnáší kniha Umění kuchyně, nedávno zesnulého a velmi váženého kuchaře, pana Ladislava Nodla. Kniha je vlastně jeho souhrnným dílem. Obsahuje kromě zajímavého vyprávění autora o své pouti kuchařským životem i základní zbožíznalství a 1000 receptur, jak z české, tak mezinárodní kuchyně. Kniha sice nepřináší nejmodernější trendy, ale základní postupy nejznámějších jídel, což jistě ocení začínající hospodyně i ti, kteří stojí na začátku své profesní dráhy.

Knihy na dalších místech již mezi sebou neměly velký bodový rozdíl. Zajímavým nápadem i kvalitním provedením vynikala kniha Jany Zatloukalové Kuchařka pro dceru, porotou byla shodně chválena již pátá kniha regionálních receptů Václava Malovického "Kuchyně starého Chebu". Autor má významnou zásluhu na propagaci tradičních regionálních jídel. Profesionálové určitě zařadí do své knihovny kuchařskou knihu génia českého předválečného hotelnictví a úspěšného gastronoma Karla Šroubka "Jak se vaří u Šroubka".

Určitou skulinu na trhu jistě zaplní kuchařská kniha věnovaná novopečeným matkám Vaříme pro děti. Škoda, že kniha Nedělní menuod Heleny Rytířové ztratila mnoho bodů vinou nekvalitních fotografií, jinak by se jistě kvalitou receptur ocitla na předních místech tabulky.

Do příštího ročníku soutěže budou zařazeny kuchařské knihy, které byly vydány od 1.9.2008 do 30.9. 2009. Více informací na http://www.minutka.cz

Porota: Miroslav Kubec, prezident AKC ČR, šéfkuchař hotelu InterContinental Praha

Pavlína Berzsiová, viceprezident AKC ČR

Tomáš Konopka, Chef -Culinary Advisor, NestléFoodservices

Milan Pešek, šéfkuchař hotelu Prezident Praha

Jiří Mevald, publicista

Denisa Moučková, grafička

Bc. Maria Horníková, šéfredaktorka časopisů Food Service a Minutka

Kontakt:

http://www.foodservice.cz

Alena Exnerová

České a slov. odborné nakladatelství, redakce Food Service

Drtinova 10, Praha 5,

tel.: 227 018 419

Keywords ČR-gastro-literatura-firmy-Food Service-PROTEXT

Region
Prague, Central Bohemia region and Czech Republic

Category
Culture

RECEIVING PRESS RELEASES
Subscribe for free

Important notice:
Subscribers please note that material bearing the label "PROTEXT" is not part of CTK's news service and is not to be published under the "CTK" label. Protext is a commercial service providing distribution of press releases from clients, who are identified in the text of Protext reports and who bear full responsibility for their contents.