Noc vědců ukáže, že i zemědělská věda je dobrodružství

Už pátým rokem se Národní zemědělské muzeum v Praze na jeden večer v roce proměňuje v centrum zemědělské vědy. Téma letošního ročníku je ČAS. Noc vědců se koná v pátek 24. září od 17 do 22 hodin. V muzeu bude letos návštěvníky čekat 14 výzkumných a zemědělských institucí, 23 interaktivních stanovišť, komentované prohlídky, přednášky a workshopy pro děti i dospělé.

Tušíte, proč je zemědělské šlechtění nekončící závod s časem, ve kterém šlechtitel vítězí vždy jen na chvíli? K čemu slouží chytré zemědělství a proč mají i rostliny své genetické banky? Jak to, že některá semena vyklíčí i po desítkách let a jak se uchovávají mikroorganismy, aby neztratily své vlastnosti?

Za jeden večer se návštěvníci v muzeu dozvědí, jak rozdílně ubíhá čas společenstvu lesa, odrůdám ovoce a zeleniny, invazním rostlinám, muzejním exponátům či vědeckým institucím. Muzeologové a vědci ukáží proměny rostlinolékařství od dob, kdy se na nebezpečí škůdců upozorňovalo koresponďákem, až k dnešním dronům monitorujícím zdraví rostlin.

Návštěvníci se mohou těšit na více než dvacet interaktivních stanovišť, setkání s odborníky, komentované prohlídky expozic s kurátory, ukázky vaření i gastronomickou vědomostní soutěž. Společně s výzkumníky si vyzkoušejí, že i zemědělská věda je mnohdy napínavé dobrodružství. "Národní zemědělské muzeum funguje také jako platforma pro prezentaci současné vědy a Noc vědců je pro to skvělou příležitostí. Vítáme letošní téma „čas“, který je přirozenou veličinou nejen v muzeologii, ale i v zemědělství - bez něj bychom se plodů zemědělské činnosti nedočkali," říká generální ředitel Národního zemědělského muzea Zdeněk Novák.

Pro ty, kdo mají rádi tradiční kuchyni a staré receptury je připraven workshop Když vařila prababička. Proběhne komentovaná příprava jídel podle historických receptů z poloviny 19. století a vědomostní kvíz s kulinární tematikou plný zajímavostí ze světa gastronomie. Pro vítěze je připraven slevový poukaz na kuchařské kurzy Uvařeno v muzeu. Večer bude završen ochutnávkou připravených pokrmů. Workshop se koná 17:30 - 20:00 a je potřeba se na něj registrovat na adrese nocvedcu@nzm.cz.

V 18 hodin proběhne komentovaná prohlídka oblíbené expozice Jede traktor, která představí dvě desítky historických traktorů od tuzemských i zahraničních výrobců od roku 1917 do roku 1953. Odborný výklad se zastávkami u jednotlivých strojů, technické detaily a zajímavosti doplněné příběhy exponátů. Pro děti jsou k dispozici šlapací traktůrky a odrážedla, vyzkoušet si mohou i unikátní trenažér Zetor Major simulující reálnou jízdu traktorem.

I rostliny mají své banky. Ta největší je na Špicberkách a jsou v ní uložena semena všech známých druhů zemědělských plodin. Jaký má význam schovávat si semínka a k čemu nám slouží staré odrůdy a rostlinní předci zemědělských plodin? Přednáška představí genetické zdroje rostlin České republiky a jejich využívání v historii až po současnost.

Přehled přednášek, komentovaných prohlídek expozic a stanovišť.

Přednášky budou streamovány na FB NZM Praha a následně budou k dispozici na youtube kanálu NZM.

Kontakt:

Jitka Taussiková

tisková mluvčí

Národní zemědělské muzeum

tiskove@nzm.cz

Keywords ČR-věda-zábava-muzea-zemědělství-Národní zemědělské muzeum

Region
Prague, Central Bohemia region and Czech Republic

Category
Media, society and lifestyle
Agriculture, environment
Science, education and school system
Culture

RECEIVING PRESS RELEASES
Subscribe for free

Important notice:
Subscribers please note that material bearing the label "PROTEXT" is not part of CTK's news service and is not to be published under the "CTK" label. Protext is a commercial service providing distribution of press releases from clients, who are identified in the text of Protext reports and who bear full responsibility for their contents.