Pěstujte zeleninu, ne choroby - jak udržet škůdce rostlin na uzdě?

Šíření chorob a škůdců může vést k vážným hospodářským a ekologickým ztrátám, varují Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), Ministerstvo zemědělství ČR a Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) v rámci kampaně na podporu zdraví rostlin #PlantHealth4Life.

Globální oteplování umožňuje pěstování více exotických rostlin v naší oblasti, ale zároveň vytváří vhodné podmínky pro šíření a usazování nových a nepůvodních škůdců a patogenů rostlin. Tyto škodlivé organismy nemají v našich podmínkách přirozené nepřátele a v krátké době mohou výrazně narušit biodiverzitu na místní i regionální úrovni.

Patogeny se do země často dostávají prostřednictvím infikovaných sazenic nebo osiva z jiných členských států EU nebo třetích zemí. Účinné metody přímé ochrany proti novým invazním škůdcům většinou neexistují, protože tito škůdci se často vyznačují odolností vůči přípravkům na ochranu rostlin. Klíčová je proto prevence a včasná detekce.

Klíčovou roli při ochraně rostlin hraje i veřejnost. "Lidé si spolu s hezkou květinou mohou "pořídit" i nevítané škůdce nebo původce chorob. Toto riziko je zvláště významné při přímém dovozu nebo prodeji z exotických zemí, včetně nákupů přes e-shopy. Je proto důležité nenosit si rostliny domů ze zahraničních cest, nakupovat rostliny a semena z ověřených zdrojů a ujistit se, že rostlina je opatřena rostlinolékařským osvědčením," vysvětluje Ing. Jitka Götzová, ředitelka Odboru bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství ČR.

Veřejnost může více informací nalézt na Rostlinolékařském portálu, který provozuje ÚKZÚZ. "Veřejnost na něm najde podrobné popisy a fotogalerii všech u nás se vyskytujících škodlivých organizmů včetně plevelů a komplexní informace o metodách jejich sledování a ochrany," přibližuje Ing. Michal Hnízdil, ředitel Sekce osiv, sadby a zdraví rostlin ÚKZÚZ.

Keywords ČR-potraviny-zemědělství-pěstování-hospodářství-ÚKZÚZ

Region
Prague, Central Bohemia region and Czech Republic

Category
Finance, economics
Food, gastronomy
Agriculture, environment

RECEIVING PRESS RELEASES
Subscribe for free

Important notice:
Subscribers please note that material bearing the label "PROTEXT" is not part of CTK's news service and is not to be published under the "CTK" label. Protext is a commercial service providing distribution of press releases from clients, who are identified in the text of Protext reports and who bear full responsibility for their contents.